BRONKHORST RESIDENCE

BRONKHORST RESIDENCE

As a weekend home in Bronkhorstspruit we employed effective design tactics that we implemented on several south facing homes – the Courtyard typology.

This home is perched on a steep cliff face, overlooking a natural reservoir and country estate, with the site covered in scattered rocks and boulders of varying sizes and shapes. The client’s brief was simple and direct, and the response being equally adaptive and effective.

The conceptual footing for the project as a courtyard residence offers innate possibilities in terms of functionality versus privacy. The house needs to respond to the expansive vistas offered by the graded south facing stand, while enabling natural light to flood the house from the north. The courtyard and living spaces offer two unique and individual spaces for life to unfold. The Kitchen, Dining and Family Rooms all benefit from the penetration of enough northern sunlight, with the bonus of the southern views over the lake. This space subsequently opens to the south as well as the north, overflowing into the courtyard space, nestled between private spaces. This comprises of Guest Suites, a Home Theatre, Staff Rooms, Garages, as well as additional bedrooms and public zones shaped by the Family Room.

This house is a carefully crafted solution to a unique site, albeit a breathtakingly beautiful site.

Contact Us

Translate »